Sala Universitas

En las alas de un murciélago
Artista: Greta Alfaro
Comissària: Isabel Tejeda

16 d’octubre  – 22 de gener de 2021
Sala Universitas
Ed. Rectorat i Consell Social
Universitat Miguel Hernández d’Elx

En Las alas de un murciélago aborda els imaginaris simbòlics de la distòpia contemporània a partir de les nocions de cataclisme i de l’Europa fantasmagòrica. Més enllà de la lògica cronològica d’una exposició retrospectiva, la proposta expositiva desenvolupada per Isabel Tejeda sobre l’obra de Greta Alfaro per a la Sala Universitas de la UMH es fonamenta en l’estudi d’algunes de les seues obres per a l’elaboració d’un discurs molt d’acord amb l’adveniment de la pandèmia i la reclusió. En paraules de la comissària “un relat alternatiu que reflectira l’estupor i la incertesa que estàvem patint […] La recepció que aquesta comissària estava realitzant de les obres d’Alfaro es tenyia amb l’experiència diària del silenci als carrers que estranyament es percebia des del balcó, única finestra al contingent, connectant-se la major part d’elles amb una idea de cataclisme que, encara que per descomptat existeix en l’obra de Greta Alfaro, s’actualitzava dia a dia”.

La nova normalitat i l’emergència latent d’un altre confinament es converteixen en el context social i el teló de fons en el qual s’insereix una exposició plena d’obres realitzades quasi amb un caràcter visionari. Vídeos com ara Catorzena estació (2019), In Ictu Oculi (2009) o El cataclisme ens agafarà impàvids (2015), peces fotogràfiques com a Invenció #4 (2012) o Fall On Us, And Hide Us #2 (2011) i instal·lacions com Budapest i Viena (2007) tixen tota una sort de mapa amb referències al barroc, a la decadència de les potències colonials i als ressons d’èpoques passades agranades per pandèmies.

L’artista visual Greta Alfaro (Pamplona, 1977) es va formar en el Royal College of Art de Londres i en la Universitat Politècnica de València. Amb gran projecció internacional, ha realitzat nombroses exposicions individuals i col·lectives als EUA, al Japó, a Mèxic i en diferents països d’Europa. Va ser resident en la Glynn Vivian Art Gallery (Gal·les) o en l’Acadèmia d’Espanya a Roma, entre altres, i ha sigut guardonada amb el Premi Fundació Cañada Blanch; Generacions, de Caja Madrid; o les Beques Multiverso, de la Fundació BBVA. Isabel Tejeda (Madrid, 1967) és crítica, comissària i professora de la Universitat de Múrcia. Ha sigut recentment guardonada amb el Premi Juana Francés d’Arts Plàstiques i Visuals de la Universitat Miguel Hernández d’Elx, en el marc de la I Convocatòria dels Premis a la Creació de les Universitats Públiques Valencianes (PreCrea). Menció que va ser proposada per l’Associació de Dones en les Arts Visuals (MAV) i que serà atorgada el pròxim 23 d’octubre en el Centre Cultural La Nau (València).

La mostra està organitzada pel Vicerectorat de Cultura i se suma a la iniciativa de realitzar un projecte expositiu anual amb una galeria d’art de la Comunitat Valenciana; la finalitat és acostar la universitat a l’especificitat del mercat artístic. D’aquesta manera es pretén contribuir a la divulgació i projecció de la cultura i la producció artística desenvolupada en el nostre territori, així com dinamitzar el turisme cultural a la ciutat d’Elx i en el context universitari. En aquesta ocasió el projecte s’ha realitzat en col·laboració amb Galeria Rosa Santos (València) qui representa el treball de Greta Alfaro.

La mostra s’inaugura divendres vinent 16 d’octubre a les 12.30 h a la Sala Universitas de l’Edifici de Rectorat i Consell Social del Campus d’Elx, i es mantindrà oberta fins al 22 de gener de 2021. L’horari de visites és d’11.00 a 14.00 h de dilluns a divendres. Per a preservar les mesures de seguretat necessàries i complir amb el protocol de prevenció de la Covid-19 desenvolupat per la Universitat Miguel Hernández, s’haurà de reservar l’assistència per a l’acte inaugural escrivint un correu a cultura@umh.es fins al dijous 15 d’octubre a les 12.00 h. L’espai expositiu tindrà un aforament limitat, s’hauran de respectar les distàncies de seguretat entre persones i s’utilitzarà masquereta en tot moment.

Text: TEJEDA, Isabel (2020): En les ales de la rata penada: Greta Alfaro

Universitat Miguel Hernández d’Elx,
Av. de la Universitat, S/N, 03202 Elx, Alacant
Telèfon consergeria: 966 65 86 04

 [Ver pantalla completa]

Destacats

Informació important

Cursos de formació teatral i Participa en la Companyia de Teatre UMH

Cursos de formació teatral / Companyia de teatre UMH