Sala Universitas

Cartell Exposició Isabel Oliver. Discursos feministes 1970-2022

Isabel Oliver. Discursos feministes 1970-2022

Comissària: Isabel Tejeda

1 d’abril – 23 de setembre de 2022
Sala Universitas
Edifici Rectorat i Consell Social
Universitat Miguel Hernández d’Elx

Isabel Oliver (València, 1945) va estudiar BBAA en Sant Carles de València en els anys 60. Van ser els anys d’uns moviments antifranquistes en la clandestinitat en els quals també van participar els i les artistes. El pop espanyol sumava al discurs sobre la nova societat de consum les crítiques polítiques a la dictadura. En el cas de les artistes, s’afegia un altre element a l’equació: el feminisme. Aquesta exposició reuneix algunes de les més importants peces generades per la pintora valenciana en els anys 70, al costat de les obres que ha produït en l’última dècada, totes elles travessades pels discursos feministes.

Enfront de les arengues de la Secció Femenina de Falange, Isabel Oliver va dur a terme a principis de la dècada dels anys 70 una sèrie de pintures, La dona (1970-1971), potser la més pròxima estilísticament al Pop d’Equip Crònica; en elles ironitzava sobre la manca de consciència feminista de la majoria d’espanyoles, o evidenciava l’alienació que suposava intentar aconseguir l’estereotip sublimat femení que es propagava des dels mitjans de comunicació de masses.

Entrada la dècada dels anys 70, es va iniciar un procés de revaloració d’aquelles tècniques artístiques tradicionalment identificades amb les dones i que havien sigut una part important de la seua educació infantil, com els brodats i els teixits, sabers que, presumiblement, els serien d’utilitat una vegada adultes per a complir de manera adequada amb la seua funció com a mares, esposes i mestresses de casa. Isabel Oliver, en De profesión: Sus labores (1972-1974), evidencia que la costura i el brodat amagaven el adotzenament, si bé, en paral·lel, legitima aquestes pràctiques en creuar-les amb la pintura.

Altres sèries presents en la mostra, com El Joc, Paisatges Pop, La mercantilització de l’art, i més recentment, Passejos pel museu, Amb memòria, Recintes privats i Espai públic, generen un discurs d’anada i tornada en el qual l’artista revisita les seues primeres obres sota paràmetres actuals.

 


L’exposició d’aquesta edició 2022 s’inaugura el divendres 1 d’abril a les 12:30 hores, a la sala Universitas de l’edifici de Rectorat i Consell Social de la Universitat Miguel Hernández. Es podrà visitar fins al 23 de setembre de 2022 de 11:00 a 14:00 hores de dilluns a divendres. L’espai expositiu tindrà un aforament limitat, s’haurà de respectar les distàncies de securetat entre persones i s’utilitzarà mascareta en tot moment.

 

Universitat Miguel Hernández d’Elx,
Av. de la Universitat, S/N, 03202 Elx, Alacant
Telèfon consergeria: 966 65 86 04

 [Veure pantalla completa]