Sala Gris

Cartell exposició Fou. Te n'adones, ara.

Fou. Te n’adones, ara.
Rakel Gómez Vázquez

5 de novembre de 2021  – 11 de març de 2022
Sala Gris
Edifici Rectorat i Consell Social
Universitat Miguel Hernández d’Elx

L’artista bilbaïna Rakel Gómez Vázquez presenta Fou. Te n’adones, ara. a la Sala Gris. Una mostra de peces pertanyents a la seua sèrie Rojoultramar, on presa com a objecte d’observació les palmeres de les cases indianes, un símbol colonial que està amenaçat per l’avanç de la plaga del morrut roig. Aquest insecte originari del sud-est asiàtic està catalogat com a espècie invasora i va ser portat a Espanya en l’època del boom immobiliari. Per a l’artista és una “infecció que interprete com una desmonumentalització […] Buscant la connexió entre migracions forçoses en moments històrics diferents, expose un retrat contemporani de la història del nostre temps. Pense aquesta recerca des de la pràctica artística com la presa de consciència per a un canvi de paradigma. Un canvi en l’observació de la narrativa dels monuments que també atén aquells que són organismes vius, i simbòlicament colonials, perquè ens permet fer un exercici de memòria. Un nou relat que empatitza amb l’entorn i convida, com proposa Donna Haraway, a reconfigurar les nostres relacions amb la terra i els seus habitants”. 

La seua producció plàstica entén la creació com a investigació i s’articula com una documentació expandida. A la consulta d’arxius, biblioteques i visites a museus etnològics, etnogràfics, antropològics i d’art, s’uneix el treball de camp i les eines en les quals habitualment desenvolupa un treball pràctic a través del dibuix, gravat, instal·lació, fotografia i tècniques analògiques fotosensibles com la cianotípia. Aquesta última una tècnica de fotografia analògica que es vincula al projecte Rojoultramar en dues adreces: històricament, en tractar-se d’una tècnica huitcentista, època del moviment migratori indià, i simbòlicament, a través del seu intens color blau d’ultramar, als processos migratoris i comercials. 

Rakel Gómez Vázquez (Bilbao, 1982) és artista, investigadora i professora de la Universitat del País Basc. Artista i investigadora, ha estudiat en el programa d’artistes de la Universitat Di Tella, Buenos Aires, l’Argentina, en l’Acadèmia de Belli Arti de Florència, INCREARTE i en la UPV/EHU. Actualment està escrivint la seua tesi doctoral. Ha rebut beques i premis a la creació com ara: Bilbaoarte, Beca de la Diputació foral de Bizkaia, Eremuak, o Etxepare. És sòcia fundadora del col·lectiu ARMAR, per a la investigació en art, forma part de TXT-Lab, del grup d’investigació AKMEKA i és col·laboradora de laSIA.

 


L’exposició d’aquesta edició 2021 s’inaugura el divendres 5 de novembre a les 12:30 hores a la sala Universitas de l’edifici de Rectorat i Consell Social de la Universitat Miguel Hernández. Es podrà visitar fins a l’11 de març de 2022. L’espai expositiu tindrà un aforament limitat, s’hauran de respectar les distàncies de seguretat entre persones i s’utilitzarà mascareta en tot moment.

 

Universitat Miguel Hernández d’Elx,
Av. de la Universidad, S/N, 03202 Elx, Alacant
Telèfon consergeria: 966 65 86 04

 [Veure pantalla completa]

 

Categories