La senda del poeta
XXVIII edició de La senda del poeta. 28, 29 i 30 de març de 2025
Introducció La senda del poeta
Com en anys anteriors, la Universitat Miguel Hernández d’Elx col·labora amb l’IVAJ en La senda del poeta que commemora la mort del poeta oriolà.
La senda del poeta recorre llocs relacionats amb l’obra i la vida de Miguel Hernández, on va nàixer, on va viure i on va morir.
El camí comença a Oriola, passant per Redován, Callosa del Segura, Coix, la Granja de Rocamora, Albatera, San Isidro, Crevillent i Elx per a acabar a la tomba del poeta, al cementeri d’Alacant, ciutat en la qual va morir el 28 de març de 1942 i està enterrat.
Més informació i inscripcions en la web oficial de La senda del poeta (pròximament)
Descarregar el programa complet d’activitats de La senda del poeta de la UMH (PDF) (pròximament)
Consells i sugerències podològiques i fisioterapèutiques
Recomanacions podològiques per a la realització de La senda del poeta per Esther Chicharro Luna, professora del Grau en podologia:
Abans de l’inici del senderisme:
- Revisió prèvia dels peus per a valorar si presenta alguna alteració que requerisca un tractament específic.
- Tall correcte d’ungles. Les ungles s’han de tallar al ras del dit tot evitant talls excessius, no s’han de deixar llargues, ja que poden xocar de forma repetida amb la sabata i provocar la pèrdua d’aquestes. A més, és important que el tall siga recte, evitant que els pics laterals puguen ficar-se dins de la pell.
- Hidratació de la pell per a proporcionar elasticitat i evitar l’aparició posterior de bambolles.
- Rentat i secat correcte. S’ha de rentar el peu amb sabó neutre que no irrite la pell i secar-lo bé, especialment entre els dits.
- Mantindre el peu sempre sec. En cas de presentar sudoració, serà necessari canviar de calcetí a mitjan caminada.
- Entrenar abans del senderisme per a evitar tendinitis i sobrecàrregues musculars.
Durant el senderisme:
- Realitzar estiraments abans i després de l’exercici, sense arribar al llindar del dolor. Els estiraments evitaran cruiximents i problemes musculars.
Bessons: recolzats en una paret deixar caure el pes mantenint les cames esteses i el peu a terra.
Realitzar activament flexió dorsal / flexió plantar del turmell. - No utilitzar calçat nou. És important no estrenar el calçat, cal utilitzar-ne un que hàgem utilitzat prèviament per a fer caminades.
- El calçat ha de ser ben ajustat. L’interior del calçat ha de ser aproximadament 1 centímetre més llarg que el nostre peu per a evitar compressions que afavorisquen hematomes subunguials, però tampoc excessivament gran, perquè donaria lloc a desplaçaments del peu amb les consegüents bambolles. Ha de tindre una amplària adequada per tal que el peu no quede comprimit i els dits puguen moure’s còmodament.
- Subjecció del calçat. Ha de ser mitjançant velcres o cordons que no estiguen massa premuts perquè impedeixen una correcta circulació i afavoreixen tendinitis o problemes vasculars, però tampoc excessivament fluixos perquè poden produir torciments.
- Utilitze un calcetí de material tècnic específic per a senderisme.
- El calcetí ha de ser de la talla correcta. No ha d’estrényer, però tampoc han d’haver-hi arrugues que afavorisquen l’aparició d’ampolles.
- Cobrir la zona al menor símptoma de fregament i en el cas que la lesió cause prou molèsties, pot procedir-se a la descàrrega de la zona.
- En cas d’utilitzar bastó, regula l’altura i col·loca’l al braç contralateral.
Recomanacions fisioterapèutiques per a la realització de La senda del poeta per José Vicente Toledo Marhuenda, professor del Grau en fisioteràpia.
Abans de l’inici del senderisme:
- Escull adequadament la roba i el calçat, que siga tècnic i transpirable.
- Utilitza gorra per a protegir-te del sol.
- Tin en compte les hores de sol i la temperatura a l’hora de caminar.
- Procura hidratar-te de forma correcta. Cal portar sempre aigua a la motxilla i beure entre 2 i 3 litres d’aigua al dia.
- Tin sempre a mà qualsevol cosa de menjar per si ho necessites. Els fruits secs i les fruites son aliments ideals per a reposar forces.
- En cas d’utilitzar bastó, regula l’altura i col·loca’l al braç contralateral.
- Si portes motxilla, has d’assegurar-te que està equilibrada. Col·loca els elements més pesants enganxats a l’esquena.
- Compte amb la musculatura. Abans de l’etapa aconsellem el condicionament físic i preparació de la zona del bescoll i de la part baixa de l’esquena.
- Fes petites parades de descans i realitza exercicis de mobilitat i estirament. Durant l’etapa pots aprofitar els moments de descans per a alleujar la tensió en la zona.
- Respecta la natura i el medi ambient. Guarda els teus restos de menjar i fem per a llançar-los en zones habilitades com ara papereres i contenidors.
A l’arribada:
Compte amb la musculatura
- Realitza estiraments en la musculatura del coll i l’esquena per a alleujar zones sobrecarregades.
Veure vídeo Estiraments de la musculatura de l’esquena - Realitza estiraments després de l’etapa per a afavorir una recuperació òptima de tots els grups musculars.
Veure vídeo Després de l’etapa: estiraments i mobilitat per a una recuperació òptima - Per a relaxar els músculs de bessons i plantes dels peus, realitza exercicis d’estirament i automassatge.
Veure vídeo Indicacions de fisioteràpia en la fasciïtis plantar
Veure vídeo automassatge al peu
Seguix a @sendavirtual en les xarxes socials