Vi club UMH

 

Óscar Olmos López (Murcia, 1976)

Després de cursar Enginyer Agrònom i finalitzar els meus estudis d’enologia, les meues oportunitats professionals van prendre diferents rumbs, allunyats tots ells de l’elaboració del vi. Durant tot aquest temps, el vi es va convertir en un hobby que ocupava la major part del meu temps lliure, amb l’esperança, algun dia, de poder complir el meu somni d’elaborar el meu propi vi. Aquest temps em serveix per a tastar multitud de vins i cercar zones interessants per a elaborar.
L’any 2014, prenc la decisió de fer-ho i intentar compaginar-ho amb el meu treball de professor de FP (Indústria Alimentària i Vitivinicultura).
Amb poc bagatge en l’elaboració (només el meu pas en pràctiques amb Elena Pacheco – Vinya Elena), però amb molts vins tastats, molta lectura i no menys converses, decidisc que el meu projecte prendria forma a partir del raïm Monastrell per ser l’autòctona de la nostra regió. Per a aconseguir la millor matèria primera, trie el Barre Foia de Torres per considerar-ho com una de les millors zones de Jumilla degut, entre altres bondats, a l’altitud (850 m. una de les més altes de la DOP JUMILLA). Els sòls són predominantment calcaris, trobant diversitat de textures, des de les sorrenques fins a les tosques en superfície. En l’elaboració del Monastrell, cerque la frescor, doncs és Monastrell i estem en el Mediterrani, i la varietat ha d’expressar-se en aqueixos paràmetres. Tot el vinyer es troba en got en secà estricte i es treballa en ecològic. No s’utilitza la fusta per a marcar el vi amb els seus propis aromes, sinó que, amb fustes usades, s’intenta afinar i arredonir. S’utilitza part de vinyes en peus franc. Lleuger filtrat ens d’embotellar.
Durant molt de temps, vaig estar pensant en com batejar aquest vi. Al final, no se’m va ocórrer millor idea que alguna cosa que fera referència a la meua filla, nascuda també en aquesta primera anyada del vi (2014). Ella es diu Sara (en hebreu, PRINCESA). S’han elaborat ja tres anyades de “LA PRINCESA”:
– 2014: 3.300 botelles
– 2015: 4.800 botelles
– 2016 (No en el mercat. En bóta encara), Seran unes 5.500 botelles.

Després de la primera anyada de la PRINCESA, i existint vinyes velles en Pie Franco de Airén en la mateixa vall, m’aventure a intentar traure d’aquesta varietat tan injuriada un vi que fera canviar la seua mala fama. Naix així LA SIRVIENTA, un vi de molt limitada producció.
Es realitza maceració amb pells durant 48 hores aproximadament, i el most resultant, sense premsar, fermenta a baixa temperatura, passant posteriorment a barriques usades de roure francès, on roman uns 3-4 mesos. Lleugera clarificació i filtració.

S’han elaborat dues anyades:
– 2015 : 1400 botelles
– 2016 : 1200 botelles

Entenc l’elaboració de vins des de la mínima intervenció en celler (el que comporta la màxima en el vinyer) però sense crear falses expectatives en el consumidor. La intervenció és necessària, com menys millor, però no crec en cap intervenció. No es pot jugar amb el consumidor.

No oblidem que el vi és un producte alimentós, normalment de plaure, però aliment, amb tot el que açò comporta. Pel que fa a l’estil de vins, crec que en la nostra zona hem de cercar en els vi negres, la diferència des de la frescor sense perdre la identitat mediterrània i no renunciar als vins blancs, sent conscients que no podem elaborar vins basats en la frescor dels atlàntics. Com deia un professor meu, han de ser vins de boca, no de nas.

Per a la sessió en VI CLUB UMH, es presentarà el projecte i tastarem diferents anyades (alguna no està encara en el mercat) de les dues referències per a veure els canvis que sorgeixen en els vins a causa de les diferències climàtiques entre aqueixos anys.